Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Rein Pol schildert zichtbaar, NvhN 9-6-1976, Erik Beenker

NvhN 9-6-1976, Erik Beenker

Een van de pas aan Academie Minerva afgestudeerde kunstenaars is de 26-jarige Rein Pol uit Groningen, nu al een fijnschilder van formaat. Op de nog tot 15 mei durende expositie van Academie Minerva in Cultuurcentrum De Oosterpoort hangen een aantal schilderijen, die boven het niveau van de studieopdracht uitkomen.

 Een ervan is een zelfportret via een gedeeltelijk beslagen spiegel.
Om zichzelf beter te kunnen zien heeft Pol met de hand wat van de condens weggewist, waar het bleef, schemert de huidskleur van Pol er doorheen.
De waterdruppels op de spiegel heeft Pol haast tastbaar gemaakt, die op de huid zijn wat minder overtuigend. De spiegel valt geheel binnen de omlijsting van het schilderij. De wand waarop de spiegel is geschroefd, fungeert min of meer als passepartout. De spiegel wordt schilderij.

Diezelfde compositiewijze had Pol ook kunnen toepassen bij zijn (nieuwste) schilderij van het Helperbad. Misschien was het doek extra vervreemdend geworden als het water - de krinkelingen, het in beweging gebrachte geometrische patroon van de tegels op de bodem - het centrale compositiege-geven was gebleven. Nu wordt door één hoek van de vloer om het bassin heen (compleet met putje) mee te "nemen", de duiding vergemakkelijkt. Had dat niet, of alleen maar als een smal randje meegespeeld, dan was de abstractie van het realistische gegeven (het uitstekend door Pol geobserveerde zwembassin) een extra magisch element in het schilderij geweest. Maar ook nu blijft het een fascinerend schilderij dat vooral, net als bij z'n portretten en stillevens, door observatie en stofuitdrukking overtuigt.
Er zit trouwens nog een opmerkelijk element in zijn werk: de manier waarop hij schildert. Geen minitieuze fotogladde techniek, maar nog steeds herkenbare penseelstreken. Pol laat het schilderen zichtbaar blijven. De glimlichtjes op een koffiekopje fungeren zelfs letterlijk als lichtvangers, doordat ze millimeterdik naar voren komen.

Nieuwsblad van het Noorden, 9 juni 1976, Erik Beenker


Terug