Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Groninger Realisten: een Esthetisch Reveil, NvhN, 12-1977, Erik Beenker

....
BIJNA VOLTOOID
Op dezelfde etage hangen ook de aandoenlijke dierportretten van Anneke Boonstra die nu, behalve de welbekende kater en geit, ook een varken aan haar portret- tengalerij heeft toegevoegd. Op de verdieping erboven is weer precisiewerk van Henk Helmantel te bezichtigen. Hij geeft zich steeds meer moeite het wezen van de stofuitdrukking te doorgronden, zoals hij in een reeks kleine stillevens laat zien. Maar eigenzinniger is hij in een schilderij als "Doorkijk vanuit de kerk in de consistorie van de Nederlandse Hervormde kerk te Vries".
Helmantel lijkt z'n evenknie gevonden te hebben in Rein Pol uit Groningen, die onlangs nog exposeerde in het gemeentehuis in Vries en in Delfzijl met vrijwel dezelfde werken vertegenwoordigd is.
Nieuw is een "Stilleven met zilveruitjes" met als toevoeging "bijna voltooid".
Op de zolder hangen de aan het foto-realisme ontsproten landschappen van Pit van Loo, veel oneindigheid in de vorm van wad, dijk en poldergezichten, maar ook een stukje plantsoen. Op gelijke hoogte verder nog schilderijen van Jaap van den Hoofdakker een nieuwkomer uit Middelstum met vooral een fraai gelijnd dijkgezicht.
....
Nieuwsblad van het Noorden, december 1977, Erik Beenker


Terug