Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Verscheidenheid troef bij galerie Laverman, Van leven bruisend realisme, Winschoter Courant, 3-10-1980, Friggo Visser

Gebamzaaid zitten ze, de Groninger realisten. Want dat blijkt eens en te meer uit het verkoopsucces, dat galerie Laverman momenteel boekt. Alle economische recessie ten spijt, is de belangstelling voor de twaalf kunstenaars die Bartle Laverman als "zijn stal" in de openingstentoonstelling van het seizoen presenteert, even groot als anders. Een belangstelling die allen maar geactiveerd werd door een felle polemiek over de al dan niet "valse esthetiek" die uit het werk van deze realisten zou spreken. De hartstocht die uit die discussie spreekt, leert dat het realisme ook werkelijk staat voor een van leven bruisende werkstijl.

....
Ook de in het Westen minder bekende, maar kwalitatief zeker zo interessante schilders Rein Pol en Rikus van der Meer misten een vaste "stee" in Groningen-stad. De loutere concentratie van zoveel knappe schilders kan voor het Groninger kunstgebeuren zeer inspirerend zijn. Jonge talenten, net van de academie, kunnen in zo'n klimaat alleen maar gedijen.

....
In het boekje dat bij deze expositie verschenen is, getuigt een fotoverslag van de manier, waarop juist deze realisten zich verdiepen in zaken als licht, transparantie en compositie. Ook fijnschilder bij uitstek, Rein Pol, heeft de zakelijk onderkoelde fijnschilderstijl wat ingeruild voor een ietwat wolliger werktrant die uit een stilleven met yoghurt-flesjes spreekt.
....


Terug