Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Drie opvattingen over realisme in Harlingen, Friesch Dagblad, 17-12-1986, Petra Veschoor - van der Werf

....
EIGENZINNIG

De olieverven van de derde exposant, realist Rein Pol, zou je als eigenzinnig kunnen typeren. Wat hij neerzet, is namelijk een realiteit die zodanig gevormd en naar zijn eigen hand gezet is, dat er een totaal nieuwe werkelijkheid ontstond. Volgens sommige fijnschilders wellicht iets dat volstrekt niet door de beugel kan, maar naar mijn smaak een aspect dat de werken van Pol aanzienlijk boeiender maakt.

Zo schildert hij in het schaaltje op de - qua lichtbehandeling en kleuropvatting trouwens rembrandtieke - voorstelling 'Stilleven met nap' water, terwijl dergelijke nappen poreus zijn en onmiddellijk vloeistof zouden doorlaten. Het betreft hier echter niet dé werkelijkheid, maar de werkelijkheid van Rein Pol. Dit 'Stilleven met nap' behoort overigens tot de fraaiste en meest sfeervolle exemplaren op de tentoonstelling in Harlingen.

Levendig geschilderd is 'Rabarber' en de achtergrond in 'Tafeltje met prei' is impressionistisch opgevat. Een aandoenlijke vakantieherinnering vormt 'Denemarken': een neergesmeten zeiljack met daarop twee pakken Deense yoghurt en een ei.
Heel ontroerend vond ik de serie 'Oma B.', drie werkjes die - ofschoon ze evenals de stillevens vlot zijn opgezet - een uitermate ingetogen sfeer uitdragen.
....

Petra Veschoor - van der Werf


Terug