Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Schilderijendief krijgt berouw, Nieuwsblad van het Noorden, 2-9-1994, Jelte Oosterhuis

STEDUM
Verteerd door berouw heeft een dief een schilderijtje teruggestuurd dat hij het afgelopen weekeinde had gestolen in hotel Lauswolt in Beetsterzwaag. Tijdens een expositie van kunstenaar Reinard Pol uit Stedum verdween zijn lievelingswerkje. Gisteren kreeg hij het schilderij per post terug met een emotionele excuusbrief.

Pol exposeert in de lounge en de hal van Lauswolt. Daar hing ook een portret bij van zijn dochtertje Lara. Zondag ontdekte de Groninger dat 'Lara' uit het lijstje was gedrukt en was meegenomen. Het is een schilderijtje dat Pol achttien jaar geleden maakte als examenwerkstuk op de kunstacademie. Hij is er zeer aan gehecht.

"Het is een familiestuk. Mijn dochter staat er op toen ze drie jaar oud was. Zij trouwt binnenkort en ik wil het haar meegeven als huwelijksgeschenk", aldus Pol. Het schilderij is getaxeerd op een waarde van 5000 gulden. Het is een olieverfschilderij op linnen. 'Lara' is een vrij bekend portret. Het is ooit op prentbriefkaart uitgebracht, waarvan er duizenden zijn verkocht.

De diefstal veroorzaakte grote opschudding. Pol: "Voor mij was het een ramp. Het is een stuk uit mijn vroegste oeuvre, een belangrijk onderdeel van mijn privéverzameling. De directie van Lauswolt was ook onthutst. Die mensen voelden zich verantwoordelijk voor wat er gebeurd was."

Dinsdag trof de echtgenote van de kunstschilder een pakketje bij de post waar het schilderij onbeschadigd uit te voorschijn kwam. Het keurig ingepakte stuk was gepost in Tilburg. In een begeleidende brief biedt de dader zijn oprechte verontschuldiging aan. "Ik weet niet waarom ik het gedaan heb. Maar toen ik voor het portret stond, sloegen bij mij de stoppen door. Ik werd een dief. Ik was volledig geobsedeerd door de schoonheid van het schilderij," aldus de onbekende. Hij vervolgt door te vertellen dat hij in de korte tijd dat 'Lara' in zijn bezit was, intens van het kunstwerk heeft gehouden. "Maar ik moest het laten gaan. Ik schaam mij nu diep voor wat ik heb gedaan."

Jelte Oosterhuis


Terug