Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Elena kwam op de thee en het klikte meteen, Nieuwsblad van het Noorden, 23-7-1999, Eric Bos

In deze tijd lijkt de rol van de mecenas uitgespeeld, kunstenaars in opleiding hoeven geen honger meer te lijden met alle subsidies, fondsen, stipendia en beurzen. Dat geldt niet voor kunstenaars uit het Oostblok die in Nederland studeren. Het echtpaar Herman Labberté (65) en Cora Labberté-Hoedemaker (62) uit Glimmen ontfermt zich over hen en fungeert als gastgezin.

Cora en Herman Labberté leiden de verslaggever enthousiast door huis en tuin. Op de wanden van trapopgang, slaapkamer, werkvertrek, badkamer en muziekkamer bevindt zich hun verzameling schilderijen van Russische kunstenaars. Landschappen, een duingezicht, de portretten van hun kinderen Margot en Johan, een enkele Rein Pol en schilderingen op kastdeurtjes, aangebracht door Lilian van Opdorp. Vooral het schilderij van Rein Pol is een verrassing. De schilder van virtuoos gepenseelde stillevens, treinstellen en brandende violen schiep hier een woest romantisch landschap waardoorheen een lavastroom zich een weg baant, de verschillende onderdelen van huize Labberté met zich meesleurend.

Maar het gaat nu niet om beeldende kunst. Het gaat om muziek, om jong talent. Want het meest mysterieuze gebouw van het door architect Pim Benus in verschillende onderdelen vervaardigde behuizing van de Labberté's is het rode huis, met een corridor aan het woonhuis verbonden. Daar logeren de door het echtpaar Herman en Cora Labberté, voormalige apothekers in Groningen, te ondersteunen musici uit het Oostblok, de Russische pianiste Elena Nesterenko (30) en de Armeense zangeres Naira Madoyan (25).
....

Eric Bos


Terug