Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Het Friese landschap, N. R. C., 25-6-1999, Bas Roodnat

Het vliegtuig, laat staan het gevechtsvliegtuig, is tot dusver nauwelijks of niet tot de beeldende kunst doorgedrongen. Auto's, snelwegen, hoogspanningsmasten worden steeds meer als elementen, als nieuwe metaforen in een hedendaagse opvatting van het landschap geaccepteerd, het vliegtuig blijft een visueel obstakel waarmee de meeste beeldend kunstenaars geen raad weten en dat daarom ontkend wordt.

Des te meer valt een schilderij als 'Starfighters boven een Fries meer' op. Het is een groot doek met olieverf, 93 bij 86 centimeter, dat voor meer dan driekwart uit een ingehouden wolkenlucht bestaat boven een smalle reep water met drie zeilen er in. Dicht boven het woelige water passeren twee Starfighters. "Jammer van die vliegtuigen", vindt een bezoekster van de expositie in de Harlinger Galerie De Vis, waar het doek deel uitmaakt van een groepstentoonstelling met werk van veertig kunstenaars. Onderwerp is het Friese landschap.

Ook buiten de provincie getogen schilders tonen hun visie op Friesland. Zoals de koeien - roodbonte blaarkoppen - van de uitsluitend door dit vee ge´nspireerde Rotterdamse Marleen Felius, de merkwaardige houten grasplaggen van Peter Bastiaanssen uit Breda, een bronzen beeld van de Amsterdammer Hans Bayens.

En van de straaljagers van de vijftigjarige Rein Pol uit Groningen. Pol is een opmerkelijk schilder met een lichtelijk surrealistische stijl, die zich ook veel tot een traditionele aanpak beperkt maar vrijwel altijd een verrassingselement toevoegt. Niet op de expositie te zien is een prachtige serie treinen. Het zijn allemaal korte Blauwe Engels, bestemd voor de enkele baan in verlaten landschappen. Daaronder het grote doek 'Avondtrein' waarop zo'n treintje met ontstoken binnenverlichting in een even verlaten als weids landschap staat. Er is een sfeer van besloten geborgenheid die ook Breitner met zijn verlichte trams in avondlijk Amsterdam bereikt.

Het schilderij met de straaljagers krijgt een extra dimensie voor wie kennis kan nemen van de achterkant van het doek. Daar is een foto van een geschilderd portret opgeplakt, een portret van een piloot. De vlieger is Rein Pols oom Wim, majoor Bill Heitmeyer die op 17 november 1964 boven Noorwegen verongelukte.
....

Bas Roodnat


Terug