Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Kunstenaar in gelijk gesteld. Nieuwsblad van het Noorden, 31-5-2000, Eric Bos

Groningen - Beeldend kunstenaar Rein Pol mag zijn omstreden schilderij, een portret van een overleden familielid, gewoon exposeren. Foto's mogen echter niet worden gepubliceerd. Aldus de uitspraak van rechter mr.W.Duitemeijer hedenochtend.
De uitspraak volgde op een kort geding dat een familielid van Rein Pol, mevrouw J.Th.Westerhof had aangespannen tegen de kunstenaar.
Mevrouw Westerhof voelt zich gekwetst doordat het portret dat Pol van haar oude, inmiddels overleden moeder had geschilderd, voor iedereen zichtbaar was geexposeerd. Mevrouw Westerhof eiste dat herhaling van het exposeren ervan werd verboden.
De rechter moest een afweging maken tussen 'het recht op bescherming van de persoonlijke levenssfeer' (mevrouw Westerhof) en 'het recht op openbaarmaking' (Rein Pol).
Mr.W.Duitemeijer koos voor het laatste.
In zijn uitspraak gaf hij aan dat het schilderij een 'artistieke impressie' vormt en geen 'reproductie is van een moment uit het stervensproces van de afgebeelde'. Bovendien is de gelijkenis beperkt en valt voor derden niet af te leiden wie daarop is afgebeeld. Klaagster werd vervolgens veroordeeld tot de kosten van de procedure.
www.NvhN.nl 31 mei 2000


Terug