Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

De kunstenaar en twee dames, Nieuwsblad van het Noorden, 3-6-2000, Eric Bos

De kunstenaar Rein Pol uit Stedum mag zijn schilderij, het portret van een oude, slapende dame, voortaan exposeren waar hij wil. Dat bepaalde de rechter afgelopen woensdag in een uitspraak na een kort geding dat tegen Pol was aangespannen. Klaagster Jeanette Westerhof, familie van Pol, had geŽist dat hij het portret nergens mocht exposeren omdat buitenstaanders niks te maken hebben met de aanblik van haar indertijd dementerende en aftakelende moeder, mevrouw Staal.
Blij is de kunstenaar niet met zijn overwinning. "Het blijft een familiekwestie en dat is vervelend genoeg", zegt hij.
"Het heeft alleen maar tot ernstige verdeeldheid geleid."
Heeft de rechter dan geen goede beslissing genomen? Dat vindt Pol wel. Hij is vooral gelukkig met de motivatie van rechter mr.W.Duitemeijer, die het bewuste schilderij als een autonoom kunstwerk erkent. De rechter concludeert dat het schilderij 'een artistieke impressie vormt' en niet een 'reproductie van een moment uit het stervensproces' van de afgebeelde. 'De gelijkenis is immers beperkt', aldus het vonnis.
Bitter voor klaagster is misschien niet eens dat zij vervolgens de kosten van het kort geding moet betalen, maar dat ze met haar openbare actie alleen maar heeft bereikt dat iedereen nu weet wie de mevrouw op dat portret is en wat er met haar aan de hand was.
NvhN 3 juni 2000 Eric Bos


Terug