Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Jarige Kunsthof vol dynamiek en expressie, Nieuwsblad van het Noorden, 13-1-2001, Eric Bos

De Noordelijke Kunsthof in Appingedam bestaat 50 jaar. Het jubileumjaar werd geopend met een vorstelijke expositie van schilderijen van Rein Pol en Jan van der Kooi.

Appingedam - Vijftig jaar geleden opende de Noordelijke Kunsthof in Appingedam haar deuren met een expositie van 17de-eeuwse Hollandse Meesters. Jan Steen zat daar tussen, Van Ostade en Jacob Jordaens. Die werden voor 250 gulden van een landelijk museum naar Appingedam vervoerd en konden er zonder extra beveiliging of verzekering hangen. Helmantel-dieven moesten nog geboren worden. De wereld was kennelijk nog een stukje onschuldiger dan nu.

Hollandse Meesters waren er niet, afgelopen zaterdag tijdens de stampvolle opening van het jubileumjaar voor de vijftigjarige Kunsthof. Kunstenaar Henk Helmantel wel. Hij had overigens geweigerd om met zijn klassieke stillevens de expositie te vullen. "Toen was ik aan de beurt", zegt Rein Pol, die Helmantel mocht vervangen. Pol vroeg onmiddellijk de Friese kunstenaar Jan van der Kooi om mede-exposant te worden. En wat dat betreft hoeven we niet rouwig te zijn om Helmantels weigering. Pol en Van der Kooi zijn minstens even goed, in bepaalde opzichten zelfs beter. Misschien minder perfectionistisch, maar wel speelser en soms virtuozer. En, vond publicist en kunstenaar Diederik Kraaijpoel, na afloop van zijn allerlaatste openingsspeech: "Meestal zie ik op exposities werk waarvan ik denk: tja, dat kan ik ook, of beter. Dan valt er weinig te beleven. Ik zie bij Rein Pol en Jan van der Kooi echter dingen die ik zelf niet kan, dat vind ik wel aangenaam."

Kraaijpoel heeft groot gelijk. De geest van Rembrandt heeft zich aan beide kunstenaars meegedeeld, vooral in het tekenwerk. In Van der Kooi's in vitrines geŽxposeerde schetsboeken dansen de snel geschetste dieren - een tijger, uiltjes, katten - bijna van het papier. Dynamiek kenmerkt ook zijn grote stillevens in bijna abstracte vlakken. Zijn schilderijen zijn niet alleen het verhaal over mooie vorm en kleur, maar vooral over de manier waarop de verf is opgebracht.

Zelfportretten
Ook bij Rein Pol is het verhaal van het tafereel (van een afstand bekeken) even spannend als van de verf (met je neus er op). Het knappe is dat hij zijn expositie bijna uitsluitend met zelfportretten inrichtte. Geen saaie serie met allemaal Polkoppen, maar landschappen, interieurs en stillevens waarop de schilder in allerlei verschijningsvormen figureert. Zo'n spannende serie zelfportretten tref je toch zelden.

Zo is de openingsexpositie van de jubilerende Noordelijke Kunsthof een lust voor het oog geworden. De rest van het jubileumprogramma dit jaar bevat onder andere werk van Ineke de Boer (februari), de Damster Amateurs (mei), Denise Campbell (juni) en Yvonne Struys (oktober).

Rein Pol en Jan van der Kooi,
schilderijen en tekeningen
Noordelijke Kunsthof Appingedam,
Open:
wo 13-17, vr 19-21, za/zo 14-17 uur
T/m 11 februari 2001

Eric Bos


Terug