Rein pol - Nieuws & Exposities

Archief Nieuws & Exposities

Kunstenaar Rein Pol wijst naar zijn treintje 'De blauwe Engel' op het doek dat hij voor Museum van Lien in Fijnaart heeft vervaardigd. Rechts Carla Baan van de Stichting Kunstmanifestaties West-Brabant, die het schilderij heeft onthuld.

De trein dendert over het doek

FIJNAART - Een kunstenaar hoeft het niet zo nauw te nemen met de werkelijkheid. Op een schilderij kan hij zijn fantasie lustig loslaten. De schilder Rein Pol doet dat door zijn treintje 'De blauwe engel' van de Fijnaartse Molenstraat de Voorstraat in te laten scheuren.

Het werk is zaterdagmiddag onthuld in Museum Van Lien. Twee jaar geleden gaf Leo van Lien van het museum een opdracht aan Groninger Rein Pol. Het moest een schilderij worden waar de fantasie van Pol op te zien is; een trein op een dijk waar die helemaal niet thuishoort. Van Lien koppelde daar aan vast dat het museum een plekje op het doek kreeg.

Rein Pol heeft iets met treinen. Niet alleen woonde hij vroeger naast een spoorlijn, hij verwerkte in 1976 eens een fantasietreintje in een schilderij en jaren later werd steeds dezelfde trein onderwerp van zijn werken. Op zo'n vijftien schilderijen staat het treintje 'De blauwe engel'. Ik heb nog veel meer gemaakt, mensen moeten niet denken dat ik alleen maar treintjes schilder', waarschuwt Pol. Ik krijg steeds gepensioneerde machinisten aan de deur, met de vraag of ik voor hen een treintje wil schilderen.'

Het kunstwerk dat in opdracht van Museum Van Lien is gemaakt, is het grootste dat hij ooit schilderde. Het is de bedoeling dat in 2004 een overzichtstentoonstelling van Rein Pol in Museum Van Lien komt te hangen.

BN/ DeStem, Editie Moerdijk, Maandag 3 december 2001
Foto: Con Clasquin


Terug